Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Krävdes information från en person för att förhindra ett mord” – hör Rebecca Roos, gruppchef för polisens avdelning för grova brott i Dalarna, om gängkriminalitet i länet. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Polisen efter stoppade beställningsmordet: ”Gängkriminaliteten finns överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med det misstänkta beställningsmordet i Borlänge som kopplas till den pågående våldsvågen är det första i sitt slag i Dalarna. Det uppger Rebecca Roos som är gruppchef för polisens avdelning för grova brott i länet.

Polisen lyckades ingripa precis innan de misstänkta ”klivarna”, de unga män som skulle utföra skjutningen, skulle få det vapen som gängtopparna hade skaffat fram.

– Det är ett speciellt fall eftersom vi får en ganska unik inblick över hur en sådan här förberedelse går till och vad som kommer hända, i realtid, säger Rebecca Roos.

Väntade på de misstänka på centralstationen

Polisen kunde följa utvecklingen och bland annat vara närvarande på Borlänge centralstation när de unga männen anlände och väntade på att bli upplockade.

– Vi jobbade kontinuerligt under ett antal dagar före jul med det här men vi fick ju vara beredda på snabba förändringar precis hela tiden. Så vi satt dygnet runt och jobbade med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.