Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förbereder polisen inför Folk och Försvar – se mer i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Polisen satsar på bevakning med drönare under Folk och Försvar i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag invigs Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Polisen kommer bland annat att bevaka den med drönare, vilket blir första gången i Dalarna.

– Det är en möjlighet som vi gärna använder oss av och det är ett komplement till den personal som vi har på marken, säger Jonas Häll som är regional insatsledare vid polisen i Dalarna.

Runt 350 deltagare väntas till rikskonferensen Folk och Försvar där bland annat säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap kommer att diskuteras.

Till Sälen kommer bland andra Natos högsta ledning och på agendan står Nato och EU.

Rikskonferensen har hållits sedan mitten av 40-talet och enligt Jonas Häll är det nu första gången polisen i Dalarna använder drönare i samband med evenemanget.

– Vi använder det mer i verksamheten i takt med att systemet och vår verksamhet byggs ut.

Drönare vid Högfjällshotellet

Under evenemanget kommer Polisregion Bergslagen att använda drönare i området vid Högfjällshotellet i Sälen.

Jonas Häll vill inte gå in på om det finns någon direkt hotbild mot konferensen.

– Det är en konferens som i år har ett stort fokus och i generella termer kan man säga att det finns ett ökat intresse för andra aktörer också.

Konferensen pågår 8-10 januari och är den första på ett par år som genomförs på plats på grund av pandemin.

Så förbereder polisen inför Folk och Försvar – se mer i klippet.

  • Polisen har rätt att bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde endast om intresset av sådan bevakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. Vid bedömningen ska det särskilt beaktas om bevakningen behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott på en brottsutsatt plats eller på en annan plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet eller på egendom. Polisen har även rätt att kamerabevaka i syfte att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
     
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
     
  • Beslutet om kamerabevakning ger inte polisen rätt att filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser, utan enbart på platser som är allmänna. Polisen flyger som utgångspunkt på hög höjd och där ingen personidentifiering sker.

Källa: www.polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.