Polisen ser utmaningar med nya lagen om tillträdesförbud – ”Finns risk att vi inte alltid kan åka”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen som träder i kraft i mars innebär att en person förbjuds att besöka en butik om den till exempel begått upprepade stölder i butiken. Men enligt polisen finns det en risk att de inte kommer att kunna åka när de får larm från handlare.

Rent generellt har antalet anmälda butiksstölder minskat det senaste året enligt Leif Andersson, kommissarie på regionskansliet hos Polisen Bergslagen.

– En ganska säker gissning är att coronan haft betydelse, När det är färre folk i affärerna blir butikstjuvarna lättare att upptäcka.

Ser positivt på nya lagen

Leif Andersson tycker det är bra att den nya lagen om tillträdesförbud kommer.

– Rätt använd kan det ge en bra effekt.

Men en farhåga hos handlaren Thomas Eriksson är att det inte kommer finnas tillräckliga resurser hos polis och rättsväsende för att lagen ska fungera.

– Nu när det på straffskalan kan ge böter eller fängelse så finns det en chans att åka ut på det och inte prioritera bort det. Men visst finns det en risk att vi inte kan åka ut på tillträdesförbud och att det blir en administration kring det som kanske inte funkar från dag ett, säger Leif Andersson.

För att få ett tillträdeförbud utfärdat måste butiksinnehavaren tala om att de vill ha det när polisen är på plats. Åklagaren tar beslutet och det måste sedan meddelas den det berör innan det träder i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.