Missing people går skallgång. Foto: Sofia Sabel, SVT

Polisen: ”Slå larm direkt till oss när någon försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år anmäls flera personer försvunna i Dalarna. Några ärenden kommer att handla om liv och död, en kamp mot klockan.

– Det är viktigt att kontakta oss direkt så att vi får avgöra hur allvarlig situationen är, säger Thomas Hellgren, kommissarie vid polisen i Dalarna.

I dagarna försvann en 86-årig kvinna i Avesta.

Hon sågs senast på söndagseftermiddagen och senare under kvällen, när kvinnan fortfarande inte återvänt hem, påbörjades ett omfattande sökande efter henne. På måndagen återfanns hos, svårt nedkyld och i otillgänglig terräng.

Efter en natt ute gick hennes liv inte att rädda, hon förklarades avliden under eftermiddagen.

De flesta dyker upp

Polisen i Dalarna får varje år in flera anmälningar om försvunna personer.

I många fall görs bedömningen att personen som anmälts försvunnen håller sig borta av fri vilja och att aktivt sökande därför inte är aktuellt. De allra flesta som försvinner dyker, enligt statistiken, också självmant upp eller hör av sig inom 24 timmar.

Men det finns också andra fall. Det kan vara barn, äldre eller personer som kan tänkas skada sig själva som plötsligt försvinner.

Slå larm

Thomas Hellgren är kommissarie vid polisen i Dalarna. Han har arbetat med flera fall av försvinnanden under sin tid vid polisen.

Och hans budskap är glasklart:

– Slå larm till oss så fort som möjligt, så får vi avgöra hur allvarligt läget är. Det händer att man som anhörig själv börjar söka, att man tycker att det är för tidigt att ringa polisen.

– Gör inte det. Ring oss istället, menar han.

Varje timme viktig

Polisen har en grundläggande mall att arbeta utifrån vid ett anmält försvinnande som innefattar en riskbedömning. I den tas bland annat hänsyn till hur gammal den försvunne är, vilken hälsa personen har och vilka väderförhållanden som råder.

Hur ofta kontaktas ni omgående?

– Om det är små barn sker det ofta direkt.

– Sen är det olika hur man agerar utifrån hur gammal den försvunne är. Men det vore bra om ännu fler ringde oss omgående när någon kan misstänkas vara borta, säger Thomas Hellgren.

Hur påverkar väderförhållanden?

– Väder försvårar alltid. Är det kallt ute är varje timme viktig.

Enligt Thomas Hellgrens erfarenheter från de fall han själv arbetat med hittas de allra flesta som anmälts försvunna välbehållna.

Men marginalerna kan vara små.

– Därför är det viktigt att man så snart som möjligt i ett befarat försvinnande kontaktar oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.