Bedragare i Dalarna är ute efter att lura äldre säger polisen. Foto: SVT

Polisen varnar: Bedragare låtsas vara poliser och lurar äldre

Publicerad

Dalapolisen varnar nu för en bedrägerivåg mot äldre som nu nått Dalarna. Fyra anmälningar har kommit in i länet under augusti månad och alla anmälare har varit kvinnor över 90 år.

Anmälningarna har kommit in från Avesta, Hedemora och Borlänge. Bedragarna har först ringt och påstått sig vara poliser eller från banken för att sedan hitta på en anledning som kräver ett hembesök hos den äldre, som att personen ingår i en polisutredning.

Dyker upp i hemmet

Efter telefonsamtalet dyker bedragaren upp hemma hos det äldre offret och försöker komma över bankkort och kod, kontanter, smycken och andra värdesaker.

Släpp inte in okända

I hela Sverige har det kommit in nästan 500 fall av liknande bedrägerier bara under sommaren. I södra Sverige har det rört sig om mindre grupper kriminella som färdats i bil mellan olika orter. Polisen vill uppmana alla att inte släppa in okända personer i sitt hem utan att först kontrollera att personen är den som den utger sig för att vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.