Bedragarna ringer kvinnor som är födda på 1930-40-talet och påstår att det blivit problem med ett köp från teknikkedjan. Foto: SVT

Polisen varnar för nätbedragare från Elgiganten

Publicerad

Polisen går nu ut och varnar för nätbedragare som utger sig för att vara från Elgiganten. Bedrägerierna går ut på att man ringer kvinnor som är födda på 1930-40-talet och påstår att det blivit problem med ett köp från teknikkedjan.

Mannen ber kvinnan att logga in på sin internetbank via mobilt bank-ID eller dosa och sedan försvinner massor av pengar. Det förekommer även att man använder Swish där finns oftast en övre spärr men det förekommer också, enligt polisen.

15 ärenden bara under vecka 41

Polisens bedrägerigrupp i Dalarna har bara denna vecka fått in cirka 15 ärenden där hundratals kronor försvinner varje gång och det blir miljonbelopp när man lägger ihop alla ärenden.

Seriösa företag gör inte så

Det är viktigt att komma ihåg att vare sig Elgiganten eller andra seriösa företag aldrig gör på det viset.

Polisen Dalarna uppmanar människor att aldrig logga in på internetbanken eller starta mobilt Bank-ID på uppmaning av en okänd människa på telefon, hur trovärdig den människan än låter.

Så har brotten gått till

Visa

En man ringer och utger sig för att representera elektronikföretaget Elgiganten och säger att det blivit något problem med betalning för varor han falskeligen uppger att kvinnan köpt.

Samtalet leder fram till att mannen vill att kvinnan ska logga in på sin bank med dosa eller Bank-ID.

I vissa fall vill mannen att kvinnan ska skicka pengar via Swish vilket resulterar i att pengar försvinner även den vägen.

Källa: Polisen Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer