Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet försvarar kommunpolisen Lowe Hulterström placeringen av det nya polishuset: ”Det är en tillgänglighetsfråga” Foto: Patrik Qvicker/SVT

Därför byggs polishuset i Sälen mitt i byn – placeringen bryter trenden

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar bygget av det nya polishuset i Sälen och det kommer att ligga mitt i själva bykärnan. Det är tvärtemot flera andra byggen av nya polishus i Sverige där de placeras utanför samhället.

– Kommuninvånarna ska ju ha nära till våra fastigheter, säger Lowe Hulterström, kommunpolis i Malung-Sälen.

Vid ett informationsmöte i veckan framkom att det fortfarande finns starka protester mot att det nya polishuset i Sälen byggs i centrum, vid en 30-sträcka alldeles intill både köpcentrum, skola och förskola.

Polishuset i Sälen

Närhet till stora vägar argument

Och bygget i Sälen skiljer sig helt från andra planerade byggen av polishus i Sverige. I både Strömstad och Gävle planeras nybyggen och där väljer polisen i båda fallen att flytta ut från centrum och placera de nya polishusen utanför stadskärnan vid stora tillfartsvägar för att snabbt och säkert komma iväg vid utryckningar.

– Men vi lättar på gasen genom byn även om vi har bråttom. Vi tänker på säkerheten, säger Lowe Hulterström.

I videoklippet försvarar kommunpolisen placeringen av det nya polishuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Sälen

Mer i ämnet