Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem ska bära ansvaret för kvinnofridscentret? Susanne Berger (S) och Sofia Jarl (C) är oense. Foto: Jessica Hansson/SVT

Kvinnofridscenter kan bli verklighet i Dalarna – men politikerna är oense om ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten och oppositionen i Region Dalarna är eniga om att det krävs mer kompetens bland regionanställda för att lyckas förebygga våld i nära relationer. Därför vill man ta fram ett kvinnofridscenter, men vem som ska ta på sig ansvaret för centrumet är politikerna inte överens om.

Socialdemokraterna lämnade i februari 2020 in en motion om ett kvinnofridscentrum som skulle öka kunskapen om våld i nära relation. Det är något som både den politiska majoriteten och oppositionen i regionen tycker behövs i Dalarna.

Syftet med centret skulle vara att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer, samtidigt som man erbjuder stöd till personer som lever eller har levt i förhållanden där det förekommer våld.

Bollar över ansvaret

Socialdemokraterna tycker det är regionens ansvar, medan majoriteten tycker att man idag gör tillräckligt och att det istället är kommunerna som borde ansvara.

– Vi tycker att regionen måste ta större ansvar i frågan och faktiskt utbilda sin personal som arbetar nära människor. På det sättet kan vi förebygga våldet och vi kan få fler uppmärksamma och alerta vilket kan leda till fler åtgärder, säger Susanne Berger (S).

”Kommunerna måste med”

– Vi tycker att den här frågan ligger hos kommunerna. Vi måste ha dem med oss för annars blir det inget bra samspel. I ett förebyggande arbete gäller det att samverka med alla myndigheter, kvinnojour, bostadsmarknader och socialtjänst och där är kommunerna en väsentlig faktor, säger Sofia Jarl (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna: Relationsvåld

Mer i ämnet