Mora Pride arrangeras för tredje året i rad med bland annat en Pride-parad. Foto: Anders Hansson/SVT

Pridefestival i Mora för att ändra attityder

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangeras Mora Pride. En festival där arrangörerna vill bidra till att fler känner sig välkomna till Mora.

Mora Pride arrangeras under lördagen för tredje året i rad. Dagen inleds med Pride-parad från Saxnäs till Tingshusparken.

– Det är mycket glädje och mycket folk än så länge, säger Joel Sålder som är en av arrangörerna av Mora pride när SVT Nyheter Dalarna pratar med honom strax innan paraden.

”Det har varit hatiskt i Mora”

Han berättar att han själv flyttade till Mora för tre år sedan och att han då tyckte sig se att det fanns något som han tyckte behövde förändras. Därför är han med och arrangerar Mora Pride.

– Man ska känna sig välkommen i Mora, få vara kär i vem man vill och leva sitt liv som man vill utan att någon ska lägga sig i. Det har varit en hatisk stämning i Mora har jag upplevt när jag själv flyttat hit. Jag vill att folk ska få mer kunskap för att det ska bli en förändring. Det är stor skillnad nu sedan jag flyttade hit för tre år sedan, säger Joel Sålder.

Sång, dans och föreläsning

Under dagen och kvällen ordnas aktiviteter får både barn och vuxna med bland annat sång, dans och föreläsning. Man kommer även ha en Pride-panel som svarar på frågor och en frågestund med lokala politiker om HBTQ-frågor.

– Jag vill särskilt lyfta föreläsningen av två killar som berättar om hur det kan vara att vara homosexuell i Afganistan, säger Joel Sålder.

Många Morabor samlade för att delta i Pride-paraden mot Tingshusparken. Foto: Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.