Prins Alexander firar 1 år i dag. Foto: Erika Gerdemark

Prins Alexander fyller 1 år

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 19 april, fyller den nyaste medlemmen i kungafamiljen 1 år. Det är prinsessan Sofia och prins Carl Philips lille son Alexander som ska uppvaktas.

För exakt ett år sedan föddes den lille prinsen på Danderyds sjukhus i Stockholm, han döptes den 9 september i Drottningholmskyrkan och fick då namnet Alexander Erik Hubertus Bertil.

Första bilden på lillprinsen, tre dagar efter födseln. Foto: Kungahuset

När prinsen föddes fanns det stora förhoppningar Dalarna och framförallt i Älvdalen om att prinsen skulle bli hertig av Dalarna, men så blev det inte. Han blev istället hertig av Sörmland och och besvikelsen var stor bland skolbarnen på orten.

Men Dalarna kanske har en ny chans, för i slutet av april meddelade prinsparet att en ny medlem i kungafamiljen väntas i september.

”Vi är glada att kunna meddela att vi väntar barn, ett syskon till Prins Alexander. Vi ser fram emot att välkomna en ny liten medlem till vår familj”, säger Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Ska fira födelsedagen med familjen

Prins Alexanders första födelsedag ska firas hemma i Stockholm.

– Dagen firas privat med familj och vänner, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Expressen, mer om firandet vill hon inte kommentera.

Prins Alexander firar 1 år i dag. Foto: Prins Carl Philip

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.