Foto: TT, Amanda Alvarsson /SVT

Priset för bostadsrätter i Dalarna sjunker – villapriserna stiger

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Dalarna sjunkit medan villapriserna stiger. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna i Dalarna har sjunkit med 4 procent. Med lika många procentenheter har villapriserna stigit i länet de senaste tre månaderna.

– Även om den kraftiga prisuppgången i riket stannat av talar mycket för en rivstart på bostadsmarknaden efter sommaren, när de som skjutit upp sin flytt under pandemin nu lägger ut sin bostad till försäljning. Om utbudet ökar bör priserna stabiliseras och bostadsmarknaden bli mer hållbar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar fastighetsförmedling som har analyserat siffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Bostadspriserna har generellt ökat

Det senaste året har priset på bostadsrätter i Dalarna stigit med 15 procent, medan villapriserna stigit med 18 procent.Fritidshuspriserna i Dalarna har stigit med 13 procent på årsbasis, att jämföra med 17 procents ökning i landet.

Hör fastighetsmäklaren Jenny Lorenz berätta mer om bostadspriserna i Dalarna i klippet.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 25 procent. På Gotland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp 21 procent under det gångna året. Blekinge är det enda länet där bostadspriserna har backat under motsvarande period, ner 10 procent.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Skåne där priserna har stigit med 23 procent.

Källa: Dalarnas länsförsäkringar fastighetsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet