”En behövlig insats för att skydda liv” – hör vad Jemt Anna Eriksson på länsstyrelsen tänker om prislappen för parkeringsvakterna. Foto: Sofie Lind/SVT

Notan för parkeringsvakterna vid turistkaoset vid Fulufjället: 500 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När besökstrycket var som högst vid Fulufjällets nationalpark i somras kallades parkeringsvakter in – något som kostade Länsstyrelsen Dalarna en halv miljon kronor.

Nu ska flera saker utvärderas inför nästa sommar.

Länsstyrelsen Dalarna menar att en upphandling om parkeringstjänsterna gjordes på kort varsel och där de antog budet från den entreprenör som erbjöd tjänsten för den billigaste summan.

Att det ändå kostade en halv miljon kronor för fyra veckor är något som myndigheten menar fanns ekonomiska medel till.

Kan behöva se över vägen till parken

Parkeringsbolaget såg till att besökarna ställde sina fordon i parkeringsfickor längs vägen upp till nationalparken. En anledning var för att underlätta för blåljuspersonals framkomst längs den smala vägen.

Länsstyrelsen har nu tagit kontakt kontakt med Trafikverket för att se över vägen, men vill också se över möjligheten att sprida ut besökarna.

– Vi skulle gärna se att vi kanaliserade besökarna till andra delar av nationalparken, säger Jemt Anna Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.