Privat tandläkarklinik etablerar sig på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på tandläkare inom folktandvården har öppnat för flera privata alternativ.

En av dem, satsar nu på att öppna sin tredje klinik i länet.

Snart öppnar en tandvårdsklinik i Hälsinggården utanför Falu. Den är den tredje i länet av företaget som valt att satsa utanför storstäderna.

Först ut blev Emmaboda, sedan Leksand och sedan Siljansnäs. Om några dagar öppna den fjärde, i Falun. Och det är det som är konceptet – att öpnna på landsbygden.

Varför just på landsbygden?

– Det saknas tandläkare och service, så vi vill vara med och se till att det gapet blir mindre, säger Nazeem Seyed-Mohamed, som driver Sverigeklinikerna AB.

Men Falun är ju inte direkt landsbygd?

– Men det är ju lite utanför och jag fick höra att Folktandvården tvingas säga nej till patienter, säger Nazeem Seyed-Mohamed.

Tandläkarbrist

Trots svårigheter att få tag i tandläkare har han valt att ge sig in i branschen. Han har löst svårigheterna genom att rekrytera tandläkare från andra länder, och som Socialstyrelsen sedan godkänner.

– Det finns många duktiga tandläkare i Bulagrien och Rumnänien. De får komma och jobba här, men saknar språket. Så de går på kurs och får lära sig svenska innan de kommer hit, förklarar Nazeem Seyed-Mohamed.

Kan det vara en fördel?

– Ja, det är många immigranter i Sverige så det kanske behövs folk som kan andra språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.