Privatpersoner räddade boende ur brinnande huset

Uppdaterad
Publicerad

Kurt Josefsson, sekreterare i bostadsrättsföreningen, berättar om privatpersonerna som räddade liv innan räddningstjänsten hunnit fram till det brinnande flerfamiljshuset i Hedemora.

Natten till måndagen började det att brinna i en pizzeria i bottenvåningen av ett flerfamiljshus i centrala Hedemora. Kurt Josefsson är sekreterare i den drabbade bostadsrättsföreningen och bor också i en fastighet intill huset som brann. Han väcktes av sin fru när polisen sökt kontakt med honom. Han skyndade sig ut till brandplatsen.

– Jag såg hyresgästerna och samlade ihop dem och fick in de på thai-restaurangen som vi har här för att de skulle få komma in i värmen, berättar han.

”Svårt att få folk att förstå att de måste ut”

Kurt berättar om fyra personer som såg till att få ut människor ur huset innan räddningstjänsten kom på plats.

– De gick in och bankade på dörrarna. Folk som vaknade förstod inte vad det var som hände. Någon trodde att någon granne flyttade möbler, så de hade problem med att få folk att förstå att det brann och att de måste ut. Det var först när man kom ut och såg som man förstod, säger Kurt Josefsson.

Se klippet ovan där Kurt berättar om privatpersonerna som gjorde livräddande insatser innan räddningstjänsten kom fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.