Problem för kommunerna när flyktingströmmen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande väntas öka kraftigt nästa år och Migrationsverket skriver upp sin prognos till den högsta årsiffran hittills.

Det svåra blir att hitta boende för dom asylsökande, därför har nu kommunalråd i Gävleborgs och Västernorrlands län kontaktat Sveriges kommuner och Landsting och påpekat att situationen kring dagens asylmottagning är ohållbar. Hofors är en av de kommuner som kräver en förändring.

För en månad sedan öppnade ett asylboende i Kratte Maseugn i Hofors kommun och ungefär 140 människor bor just nu på boendet. 50 av dem är barn som ska gå i skola i kommunen.

Problemet, och anledningen till det brev som Hofors kommun tillsammans med 13 andra kommuner nu har skrivit, är att kommunen inte har någon som helst chans att påverka eller förbereda inför mottagandet.

– Det är bekymmersamt att vi inte vet om Migrationsverkets beslut om upphandling för ett asylboende förrän den dag då beslutet tas.

– Det kan vara bara två veckor innan 140 människor kommer till Hofos kommun och då ska vi tillhandahålla skola, sjukvård, socialtjänst. Det går inte att driva en verksamhet på de premisserna, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) till SVT Gävledala.

På Migrationsverket har man förståelse för kommunernas oro. Men samtidigt menar myndigheten att man inte kan förändra hur asylmottagandet ser ut i dag, för man sitter helt enkelt fast i lagstiftningen om offentlig upphandling där sekretess gäller.

– Vi styrs av de lagar och förordningar som vi har i det här landet, men vi vill gärna se en förändring, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

– Det här måste man göra något åt nu, för det håller inte i längden. Vi fixar inte asylmottagandet på ett bra sätt, säger Marie-Louise Dangardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.