Arbetslösheten i maj Foto: SVT

Prognos: 800 fler arbetslösa i Dalarna 2020

Uppdaterad
Publicerad

800 fler kommer att vara arbetslösa nästa år i Dalarna, jämfört med 2019. Den beräkningen gör Arbetsförmedlingen efter intervjuer med nästan 400 arbetsgivare i länet.

I Dalarna väntas arbetslösheten öka något under 2020, enligt Arbetsförmedlingens prognos som presenterades under tisdagen där 366 arbetsgivare i länet intervjuats om bland annat förväntad efterfrågeutveckling och behov av arbetskraft.

Under 2019 är 6,3 procent av dalfolket arbetslösa. Nästa år väntas det vara 6,6 procent vilket motsvarar en ökning med 800 personer.

Förväntningsläget inom industrin ökar

Enligt undersökningen så har andelen företag i länet som planerar att utöka sin personalstyrka minskat i år, medan förväntningsläget inom industrin i länet tvärtom har ökat de senaste åren.

Utmaningarna i Dalarna

Arbetsförmedlingen bedömer att de största utmaningarna i Dalarna är att motverka bristen på utbildad arbetskraft, förbättra utrikesföddas etablering på arbetsmarknaden och att motverka långtidsarbetslöshet.

I klippet ovan ger arbetsmarknadsanalytikern sina bästa tips för att få jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.