Här berättar Ulf Berg (M), regionråd, hur biljettkontrollerna inom kollektivtrafiken ska genomföras. Foto: SVT

Prognos: Kollektivtrafiken tappar 65 miljoner under corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin innebär en mångmiljonförlust för kollektivtrafiken. Enligt den senaste prognosen handlar det om ett intäktsbortfall på 65 miljoner.

– Det är ett väldigt stort tapp, säger Ulf Berg (M), regionråd.

Det är det minskande resandet på grund av coronapandemin ligger bakom intäktsbortfallet – men även resenärer som struntar i att köpa biljett.

I april stängde Dalatrafik framdörren på bussar i kollektivtrafiken för att skydda busschaufförer från att smittas av coronaviruset, och resenärer fick kliva på från de bakre dörrarna.

Återinför biljettkontroller

Sedan regionen har fått indikationer på att resenärer struntar i att köpa biljett kommer kontroller att återinföras.

– I och med att man inte går in i framdörren kan man gå av och på utan att det blir någon kontroll av biljetten. Därför känner vi oss tvingade att införa en stickprovskontroll, säger Ulf Berg.

Kan det hjälpa upp intäktsbortfallet på 65 miljoner?

– Jag tror det är marginellt, men i alla fall ett bidrag. Det som verkligen skulle göra skillnad är om corona försvann och att man börjar nyttja kollektivtrafiken på ett mer normalt sätt. Det är egentligen det enda som kan rädda upp det här fullt ut, säger Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.