Projektet ”En väg in” har skapat fler jobb åt nyanlända i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år har nu Hedemora kommun presenterat resultatet av projektet ”En väg in” vars fokus har legat på integration och jämställdhet. Projektledare Evelina Bark-Nordin menar att man lyckats bra.

Projektets syfte har varit att skapa bästa möjliga förutsättningar för nyanlända med asyl, permanent uppehållstillstånd eller tillfälligt uppehållstillstånd i Hedemora, att etablera sig på arbetsmarknaden.

Det har pågått i tre år och nu har det nått sin ände. Evelina Bark-Nordin är projektledare.

– Projektet har varit väldigt omfattande. Vi har anordnat sociala aktiviteter för att att lyfta och integrera nyanlända och jobbat med snabbare etablering att försöka matcha kompetenser med olika individer, säger hon.

Målet: Ett tusen individer

Exempel på aktiviteter som de har gjort är språkvänner, kvinnor möts och språkcafé.

– Vårt övergripande mål har varit att nå 1000 unika individer.

Hon lyfter också fram jämställdheten som en viktig grej.

– Vi har sett att nyanlända kvinnor står längst ifrån arbetsmarknaden, så det har vi försökt uppmärksamma och få till en så snabb integration som möjligt.

Starta klippet för att se Evelina Bark-Nordin berätta vad man konkret har lyckats med och hur man ska bibehålla det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.