Protest mot SD-besök

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är på besök i Dalarna, något som uppmärksammats av flera motståndarpartier.

Jimmie Åkesson besökte under tisdagen bland annat Högskolan Dalarna, något som Vänsterns studentförbund och Ung Vänster protesterade emot.

–Jag vill vara här för att visa att han inte är välkommen på vår skola, det här är en skola för alla och det är inget som Sverigedemokraterna står för, säger Daniel Riazat (V).

På plats för att visa sitt missnöje fanns också Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och Feministiskt initiativ (FI). Men någon konfrontation blev det aldrig mellan partiledaren Jimmie Åkesson (SD) och demonstranterna, då grupperna hölls isär. Och enligt Åkesson var inte dagens studiebesök heller planerat för studenterna, utan i första hand ett möte med ansvariga på skolan.

– Dom gör ofta så den yttersta vänstern och socialdemokratin, att dom protesterar när Sverigedemokraterna besöker en plats. Det är tråkigt, jag hade hellre haft en dialog, säger Jimmie Åkesson (SD).

Hur tänker du då?

– Jag ser inte poängen. Vi är här för studenternas skull, för att bilda oss en uppfattning om verksamheten och sedan ta med oss av det, som studiebidraget, då är det ju konstigt att man protesterar.

Jimmie Åkesson kommer under tisdagen också att besöka Nusnäs där han ska få måla sin egen dalahäst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.