Protestmöte för hotade byskolor

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hålls ett protestmöte i Ludvika mot planerna på en kraftig nedskärning av kommunens skolor. Flera byskolor riskerar att läggas ner.

Skolan i Håksberg, några kilometer utanför centrala Ludvika, är en skola i gott skick med bland annat nyrenoverad gympasal, matsal och skolgård. Ändå föreslås nedläggning och att de 110 barnen i stället ska skjutsas in till Ludvika.

”Det är obegripligt”

– Det är obegripligt varför politikerna vill lägga ner en väl fungerande skola. De underhållskostnader som räknat med att spara i sina kalkyler kommer ju kommunen att ha ändå, säger Therese Mikaelsson, en av de upprörda föräldrarna i Håksberg.

Dalarna – Skolor i Ludvika

Utbildningsförvaltningen i Ludvika har tagit fram tre olika alternativ till nya skolorganisation, syftet är att minska kommunens kostnader och öka kvalitéten sägs i förslaget som gjorts av förvaltningschefen Mikael Carstensen.

I alla alternativen ingår nedläggning av skolan i Håksberg och av förskoleavdelningarna i Gonäs och i Blötberget. Trots att det är kö till förskoleplats.

– I måndags var det 182 barn som stod i kö för att få barnomsorg i Ludvika kommun, säger Maria Persson som har förskolebarn i Gonäs och skolbarn i Blötberget. Lägger man ner förskolorna här försvinner 40 platser.

Beslut nästa torsdag

På torsdag i nästa vecka ska social- och utbildningsnämnden i Ludvika fatta beslut om skolplanen. Och då får man också väga in att det idag finns cirka 1000 asylsökande i kommunen, dom barnen har också rätt till skolgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skolor i Ludvika

Mer i ämnet