Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Psykiatrilyftet fungera – biträdande rektor Ann-Marie Ställ berättar. Foto: SVT

Utbildning på betald arbetstid – så ska rättspsyk i Säter få fler undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Jobb och studier samtidigt, med målet att bli legitimerad undersköterska – så ska personalbristen på rättspsyk i Säter lösas. Utbildningen startar till hösten och riktar sig till tillsvidareanställda.

– En av fördelarna är att de alltid kommer att kunna omsätta kunskap till praktik, vilket gör att deras kunskap blir djupare och bredare, säger Anne-Marie Ställ som är biträdande rektor på Dahlander kunskapscentrum.

Psykiatrilyftet är ett samarbete mellan Rättspsykiatriska kliniken, psykiatrins utvecklingsenhet och Dahlander kunskapscentrum. Den första utbildningen startar till hösten och riktar sig till tillsvidareanställd personal som vill läsa till undersköterska.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

– Utbildningen sker på betald arbetstid där de arbetar 50 procent och studerar 75 procent.

”De kan utöka sitt ansvar”

– Många av dem som kommer studera har jobbat under lång tid och har mycket arbetslivserfarenhet. Det vi gör att lägga på mer kunskap så att de kan utöka sitt ansvar och känna sig tryggare i sin yrkesutövning, säger Anne-Marie Ställ.

Från den 1 juli blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Utbildningen kommer ta två år och under sommaren och julen, när belastningen på kliniken är som störst, kommer de studerande att arbeta heltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet