Räddningstjänsten förbereder sig för badsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Det är sommartider vilket är den tid då flest drunkningsolyckor inträffar. SVT Dalarna var med när räddningstjänsten övade inför vad som skulle kunna hända på en badplats.

I Dalarna är det räddningstjänsterna i Rättvik och Falun som har vattendykare. SVT Dalarna var med när dykarna i Falun var ute och övade.

Målsättningen är att alla dykare ska öva en gång i månaden och den här årstiden fokuserar man bland annat på att badolyckor. Den övning som SVT var med på gick ut på att leta efter personer som försvunnit i vattnet vid en badstrand.

Räddar liv

En av dykarna som tränade var Christer Weiberth. Han berättar att man aktivt söker efter en saknad i vattnet i minst en timme.

– Då dyker vi för att rädda liv.

På frågan vad vi som ska ut och bada och fiska  i sommar ska tänkta på svarar han så här:

– Ha flytväst i båten, bada aldrig ensam och håll er nyktra!

Åtta av tio drunknade är män

Under 2016 var det 115 personer som drunknade, året innan var det 122. I Dalarna var det förra året en person som dog i en drunkningsolycka, året innan var det sju.

Det här visar statistik från Svenska livräddningssällskapet, i riksstatistiken (115 drunknade 2016) ingår även de svenskar som drunknat utomlands.

Statistiken visar också att de flesta som drunknar, åtta av tio, är män och sex av tio är över 50 år.

TV: Räddningstjänsten förbereder sig för drunkningssäsongen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.