Rådet inför Vasaloppet: Ta av er skidorna

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i arrangörernas arbete med att rädda Vasaloppsveckan riktar sportchefen Tommy Höglund en uppmaning till motionärerna.

– Oerfarna skidåkare bör ta av sig skidorna och gå i utförsbackarna. Det är hårt att ramla på is.

I spåren av den milda vintern pågår det ett intensivt arbete med att rädda årets Vasaloppsvecka, som inleds med Vasaloppet 30 (Kortvasan) på fredagen och fortsätter med Tjejvasan på lördagen samt Öppet spår på söndag och måndag. Det kommer att bli en smal och tunn snösträng från Sälen till Mora.

Tommy Höglund uppmanar deltagarna att ta av sig skidorna och gå längs med banan på vissa ställen.

– Här vill jag vara supertydlig med ett råd till alla deltagare och främst till oerfarna motionärer. Tveka inte att ta av skidorna och gå i utförsbackarna, men gå vid sidan av spåret så ni inte hindrar för de som vill åka i backarna.

Halkvarning

Tommy Höglund förklarar att det kommer att bli hårt och isigt på vissa ställen under Vasaloppsveckan, oavsett vilket lopp det handlar om. Det kommer att gå fort i utförsbackarna vilket kan bli en utmaning för de som saknar skidvana.

– Det är hårt att ramla på is. Dessutom finns det ingen snö vid sidan om spåret om man skulle falla ut i skogen. På flera platser finns vägar vid sidan av banan att gå på. Dessa vägar ska vi försöka sanda så mycket vi klarar av.

Klister och stenar

Tommy Höglund betonar också vikten av att valla rätt i det speciella föret som gäller under veckan.

– Det är grundklister och ännu mer klister som gäller. De som inte klarar av att valla med klister bör ta hjälp. Det finns vallningsstationer före och under loppen. Dessutom måste deltagarna räkna med att det kan finnas sten i spåret som repar skidorna, eftersom vi använder gammal snö. Men dessa repor går sedan att slipa bort i en sportbutik.

Snökanorna i gång

Tommy Höglund signalerar att det mesta är under kontroll inför kommande helg när det gäller 30 kilometersloppen med start i Oxberg.

– Där gör vi sista finputsningen och nu går också snökanorna vid Oxberg. Vi fokuserar nu arbetet längre upp på banan. Vid myrarna och Mångsbodarna, där vi bygger kanaler och rännor som vattnet kan rinna utan, samt vi Risberg, där vi lägger ut snö.

TT: Blir det Öppet spår på söndag och måndag?

– Hur ska man svara på det? Vi gör allt vi kan för att det ska blir så bra som möjligt. Men vi rår inte över vädret. Skulle vi få liknande värme, vindar och regn som den gångna helgen blir det problem. Men väderleksprognosen säger att det inte ska bli sådant väder. Nu känns det bra och vi kommer att jobba ända in kaklet för att verkligen klara det, säger Tommy Höglund.

I klippet berättar Camilla Sandy Swarén, pressansvarig för Vasaloppet, mer om de isiga spåren och uppmaningen att gå i backarna.

Fakta: Vasaloppsveckan

Följande lopp ingår i Vasaloppsveckan:

Fredag: 21 februari: Vasaloppet 30 (Kortvasan),

Lördag 22 februari: Tjejvasan

Söndag 23 februari: Öppet spår och Ungdomsvasan.

Måndag: 24 februari: Öppet spår

Tisdag 25 februari: Vasaloppet 45 (Halvvasan)

Fredag 28 februari: Stafettvasan, Nattvasan 90 km, Nattvasan 45 km

Lördag 29 februari: Blåbärsloppet

Söndag 1 mars: Vasaloppet

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.