Radioröst har tystnat – Lars Ramsten blev 84 år gammal

Publicerad

Den kände radioprofilen och svt-medarbetaren Lars Ramsten har avlidit. Ramsten var den som i början av 60-talet startade radio och tv i Falun.

Det var efter en kort tids sjukdom som Lars Ramsten på måndagsmorgonen avled stilla på ett sjukhem i Falun. Lars Ramsten blev 84 år gammal och fick ett mycket händelserikt liv.

Ramsten föddes i Norrköping, men flyttade så småning om till Stockholm där han under flera år arbetade på Sveriges radio. Därifrån blev han sedan utsedd att 1964 starta och utveckla radio och tv i Falun. Det var Lars Ramsten som gav sändningsdistriktet Gälvedala sitt namn. Han arbetade dels som distriktschef i regionen, men också som producent och programledare, bla arbetade han med programmet Café Falun.

Lars Ramsten var speciellt intresserad av kyrkliga frågor, av grannlandet Finland och så försvarsfrågor. Han blev bland annat mycket uppmärksammad då han med fallskärm lyckades överleva en flygolycka där två jaktplan krockade. Ramsten skulle göra ett radioreportage från en militärövning i Uppsala och satt med i ett av planen. Utan någon utbildning alls lyckades han dock skjuta sig själv ur planet och överleva genom en fallskärm.

Lars Ramsten blev 84 år gammal.

Susanna Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Dalarna
Mer Nyheter