Rally med kvinnor i förgrunden

Uppdaterad
Publicerad

För kanske första gången i Sverige arrangeras på lördagen en nationell motortävling där funktionärerna uteslutande är kvinnor.

Det handlar om specialsträcka fyra i vinterrallyt i Lima i Västerdalarna som körs för 38:e gången.

 – Vi behöver förnya rallysporten, säger biträdande tävlingsledaren Ann-Christin Renhall.

Bakom kulisserna i Lima motorsällskaps stora förråd jobbar grabbarna på som vanligt.

Men när vinterrallyt LBC-ruschen arrangeras på lördagen så är det tjejerna som får stå i förgrunden. För, kanske för första gången hittills i motorsammanhang i Sverige, så är det endast kvinnliga funktionärer på en av specialsträckorna.

 – Vi ville hitta på något annorlunda. Tävlingsledaren kom på idén. Vi behöver förnya rallysporten, säger Ann-Cristin Renhall som är biträdande tävlingsledare.

Det handlar om specialsträcka fyra på vinterrallyt som arrangeras i skogarna runt Lima för 38:e gången.

Där finns inga karlar. Alla, både chefer som sträckchef, tidskontrollchef, räddningspersonal och vanliga funtionärer är tjejer – många med stor motorvana.

 – Det är ju tradition här i Lima med motorsport så det var inga problem. Många tjejer är väldigt motorintresserade här, säger Ann-Christin Renhall.

Men att det var internationella kvinnodagen på fredagen, dagen innan tävlingen – det hade hon inte koll på.

 – Nej, det hade jag ingen aning om. En slump men en lyckoträff kanske, säger Ann-Christin Renhall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.