Rally-SM i Sandviken

Publicerad

Det har blivit dags för Rally-SM i Sandviken. Och det kan bli sista gången en nationell rallytävling med SM-status hålls här.

Ett fåtal rallybilar hade under fredagsförmiddagen anlänt till tävlingsområdet i Högbo, utanför Sandviken.

Här förberedde funktionärerna helgens första deltävling i Rally-SM, och arrangörerna på Sandvikens motorklubb var nöjda eftersom Kung Vinter har varit extra snäll och låtit snön falla. Det bekräftar tävlingsledare Kalle Andersson.

– För bara någon vecka sedan var det knappt någon snö, så man var orolig, men vi har haft tur med snön  nu, säger Kalle Andersson.

Det är 16:e gången som en SM-tävling i rally körs i Sandviken, men Vinterpokalen, som den här deltävlingen heter, har genomförts här ända sedan 1950-talet. Då har den dock inte haft SM-status.

75 tävlande team startar under lördagen, i fyra olika klasser. Och under fredagen så rekades vägsträckorna.

Rallyförare Jan-Erik Folkesson från Örebro SMK, med kartläsare Fredrik Hildingsson, var två av deltagarna.  

– Nu har vi rekat sträckorna och ser hur vägarna ser ut med snövallar och allting, och om det går att spara tid.

Hur ser det ut?

– Det ser kanon ut, det är grymt härliga vägar, säger Jan-Erik Folkesson glatt.

Rally är också en publiksport och längs en av tävlingssträckorna pulsar Sven-Inge Olsson i snön, på jakt efter en bra åskådarplats.

Sven-Inge Olsson berättar att han en gång i tiden har varit aktiv inom rallysporten.

Vad är tjusningen med rally?

– Det är roligt att se, hur det egentligen skulle ha gått till när en annan höll på, säger han och ler.

I år kan vara sista gången som en SM-tävling i rally hålls här. Orsaken är att kommunens ekonomiska stöd har dragits in i år.

– Det finns ju andra ställen att köra rally på, men det blir nog inte Sandviken igen på många år, enligt Kalle Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.