Rätten säger nej till vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Stockholm upphäver Naturvårdsverkets beslut om vargjakt, som fattades i slutet av januari.

Rätten tycker att det finns andra lämpliga lösningar än ”selektiv och riktad jakt efter varg för att uppnå syftet att minska inaveln i den svenska vargstammen”.

Naturvårdsverket beslutade i slutet av januari att 16 vargar i åtta revir i Dalarna, Värmland, Närke och Södermanland skulle få skjutas.

Innan jakten stoppades i väntan på förvaltningsrättens dom hann tre vargar skjutas.

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, som tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagade beslutet, säger att domen är en seger för vargarna.

-Det är självklart väldigt positivt och återigen ett tecken på att vargförvaltning inte uppfyller de lagstadgade krav som Sverige förbundit sig att följa, säger han.

TT: Är du överraskad?

-Nej, det låter kaxigt kanske, men vi har hela tiden hävdat och fått stöd av EU-kommissionen i dess kritik mot Sverige när det gäller att licensjakten är oförenlig med lagstiftningen.

I domen konstaterar rätten att det finns andra sätt att minska inaveln i den svenska vargen än jakt. Bland annat kan vargar flyttas hit från den rysk-finska stammen och vice versa och djurparksvalpar kan sättas ut.

Förvaltningsrätten tycker inte heller att beslutet om vargjakt uppfyller att jakten sker i ”begränsad omfattning”, vilket är ett krav enligt det så kallade art- och habitatdirektivet.

Förvaltningsrätten anser att 16 fällda vargar, uppemot sju procent av den svenska vargstammen, är för många.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, tycker att sakfrågan behöver prövas ytterligare.

-För att vi ska kunna förvalta de rovdjursstammar vi har så är någon form av förvaltningsjakt nödvändig, säger han.

Han tycker att Naturvårdsverkets beslut om jakt var ett sätt att kombinera en begränsning av vargstammen och en förbättring av genetiken i den för att uppnå Sveriges internationella åtaganden.

(TT)

* Den 30 januari beslutade Naturvårdsverket om en ”selektiv och ritkad jakt” i åtta revir i Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland.

* Syftet var att minska inaveln och maximalt två vargar fick skjutas per revir.

* Jaktbeslutet överklagades av Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden (WWF).

* Jakten skulle ägra rum mellan den 31 januari och 17 februari i år, men den 6 februari beslutade kammarrätten att beslutet inte fick genomföras, innan förvaltningsrätten fattat sin dom.

* Tre vargar hann skjutas under jakten.

Källa: Förvaltningsrätten (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala Varg

Mer i ämnet