Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättviks kommuns tillförordnade kommunchef, Johan Malm, berättar om mötet och varför dörrarna stängs. Foto: Anders Hansson/SVT

Rättviks kommun stänger dörrar på fullmäktige – experten: ”Ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rättviks kommun hävdar sekretess på fullmäktigemötet under torsdagskvällen, när en fråga om köp av en fastighet ska tas upp. Därför stängs dörrarna för allmänheten – ett beslut som är ovanligt, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Under den debatt och diskussion som ska ske innan beslutet om ett köp av en fastighet stänger Rättviks kommun mötet för allmänheten.

Ulrika Momqvist (C), som är kommunstyrelsens ordförande i Rättvik berättar på mötet att punkten rör ett köp av fastigheten som inrymmer vårdcentralen, att den ägs av ett börsnoterat företag och att företaget begärt sekretess i enlighet med regler som gäller insiderbrott.

Momqvist berättar också, medan åhörare finns kvar i lokalen, att avtal och andra handlingar i ärendet blir offentliga om beslutet blir positivt och ett eventuellt tillträde blir aktuellt.

”Tycker det är helt fel”

Oppositionsrådet Daniel Wenngren (S) beklagade att åhörarna behövde lämna, men står bakom beslutet.

– Jag tycker det är helt fel, men vi känner oss nödgade och tvungna. Det är inte alls roligt, jag är för öppenhet i alla lägen, men det här är ett problem som uppstår när det privata möter det offentliga, sa han innan dörrarna stängdes.

”Gäller att det verkligen finns grund”

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet är det ovanligt att kommunfullmäktige hålls stängt för allmänheten, eftersom just offentligheten är viktig i kommunallagen. Men sekretess är ett giltigt skäl till stängda dörrar, enligt honom:

– Det gäller ju att det verkligen finns en grund för den sekretessen, såklart. Finns det så är det fullständigt rimligt. Så ser lagen ut, säger han.

I videon: Rättviks kommuns tillförordnade kommunchef, Johan Malm, berättar om mötet och varför dörrarna stängs.

Offentlighet på kommunfullmäktige

Ur kommunallagen femte kapitel:

Offentlighet och ordning vid fullmäktiges sammanträden

42 § Fullmäktiges sammanträden är offentliga.

Fullmäktige får dock besluta att överläggningen i ett visst ärende ska hållas inom stängda dörrar. Ersättarna får närvara vid en sådan överläggning, även när de inte tjänstgör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.