Hör vaccinsamordnaren om varför Dalarna är bäst i landet på att erbjuda personer över 30 år covidvaccin: ”Om en månad kan alla över 18 år i Dalarna erbjudits vaccin” Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Om en månad kan alla över 18 år i Dalarna ha fått första sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna är först i Sverige med att erbjuda alla över 30 år och uppåt möjlighet att boka tid för vaccinering. Planen är att alla i Dalarna ska ha fått första sprutan inom en månad:

– Rent teoretiskt skulle vi kunna vara klara med dos 1 till hela Dalarnas befolkning i början av juli, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna.

– Smittoläget har gått ner i Dalarna, men full vaccinationseffekt ser vi först kanske till hösten. Nu gäller det att hålla i, hålla ut och följa rekommendationerna som ligger, säger vaccinationssamordnaren Olof Ehrs.

Att Dalarna är först i Sverige med att erbjuda personer från 30 år och uppåt beror bland annat på vaccinleveranser och planering.

– Vi måste sitta ner med de externa parterna och se över när vi kan erbjuda ännu yngre personer möjlighet att vaccinera sig. Vi får återkomma när det är dags, säger Olof Ehrs.

Vaccinering och lättnader i restriktioner – hur påverkas ditt liv?

Pinnat inlägg

Mitt liv är precis som det varit tidigare.Jobbar på covis avd vaccinerad×2 och hade covid förra året • Mitt liv påverkas inget av restriktionerna.

Pinnat inlägg

Nisse • Inte ett dugg,har aldrig brytt mig utan levt det liv jag vill leva men jag har missat många Bragematcher förstås.

Pinnat inlägg

Habib • Jag fick andra dosen den 12e maj.
jag såg framemot att åka till Spanien för att se efter mitt lilla hus.
på grund av coronbeviset förseningar.
Enligt myndigheterna skulle passet vara tillgängligt 1a juni, sen fick man hör 26e juni ,nu prata man om1a juli.
I Alla fall det blir pannkaka av gröna passet.
Alternativet skaffa ett pcr test som kostar 2300 kr.
då måste man åka till Stockholm, ock det kostsamt ock bökigt.
Jag vägrar åka till Spanien i juli eller augusti, då är det varmast upp till 40 grader.
detta är .in erfarenhet av det gröna beviset.
tack

Hej, här kanske du kan hitta lite nyttig information om det: https://www.svt.se/nyheter/guide-sa-fungerar-vaccinpasset

Pinnat inlägg

Tant Röd • Även fast jag är fullvaccinerad kommer de lättnader som infördes 1 juni inte alls att påverka mig. Jag har inga som helst planer på att ge mig ut på nöjen och spektakel som idrott, konserter mm.
Inser att denna pandemi inte är över och vill vara solidarisk och inte bidra till att förlänga den än mer.
Har ingen större längtan ut heller, saknar definitivt inte shopping och konsumtion, tvärtom. Under detta år har min antimaterialistiska inställning och livsstil förstärkts. Hoppas flera efter detta år har insett att livets mening inte är att konsumera!

Pinnat inlägg

Topi • Vi har levt som vanligt och inte haft några problem. Enbart då vi åkt in till stan för att göra uppköp har vi varit försiktiga. Att hålla avstånd då man bor på landet är inga problem. Så för vår del kan restriktionerna hålla på länge än.

Pinnat inlägg

Nancy • Kommer fortsätta vara isolerad. Läget är fortsatt alvarligt och lättnaderna kommer att påverka smittspridningen negativt - även om dödlighet gradvis minskar pga vaccineringarna så kommer smittan att göra folk sjuka. Förväntar mig en ny topp om några veckor, speciellt mot hösten.

Pinnat inlägg

Hur påverkas du av de nya restriktionerna och att allt fler nu vaccineras? Dela gärna med dig av dina planer, drömmar och förhoppningar om en annan vardag här!

Pinnat inlägg

Lena • Är fullvaccinerad men kommer att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och undvika nya kontakter, ingen stor skillnad med andra ord. Mest rädd för en 4:e våg med nya mutationer som vaccinet inte är lika effektivt emot, då är vi tillbaka på ruta ett!

Pinnat inlägg

ullabella • kommer att hålla mig på avstånd fast de gjorde jag innan pandemin okså. kommer inte att kännas annorlunda för min del.

Pinnat inlägg

ll • Ingen förändring öht. Jag håller mig isolerad, undviker närkontakt, använder munskydd m.m. som jag har gjort i över ett år nu. Inväntar att epidemin lägger sig. Jag litar inte alls på den svenska coronastrategin och svenska myndigheter.

Pinnat inlägg

Annette • Jag kommer fortsätta vara lika försiktig som tidigare tills man ser att vaccineringen får ordentlig effekt på smittspridningen i samhället. Det tycker jag alla borde vara så det inte blir bakslag och vi får backa till fler restriktioner igen. För övrigt hoppas jag att jag ska kunna känna mig lite tryggare efter att ha fått vaccinet och vara mindre orolig över att nära och kära ska drabbas illa av viruset.

Ingrid salmi njie • Vaccinera alla över 40år

Henke • Eftersom ni inte vågade ta med mitt förra inlägg som var kritiskt till region dalarnas bokningssystem, så kan jag svara på vad jag drömmer om
Jag drömmer om att kunna få kontakt med någon ansvarig person, så att det är möjligt att boka en tid för vaccinering.

Orolig • Jag har pratat med Region Dalarnas support telefon. Dom sa att dom inte kan göra nåt. Jag harskickat mail till doktor.se. MEN dom hör ej av sig tyvärr .

Erik Holekan • Fest och NORSKDUNK I EPAN!!!!!!!

Elias johanson • Inte mycket förändras till min del. Blir fortsatt Rocket League gibb med boysen!

Henke • Region Dalarna är ju ett skämt.
Har i två dagar försökt boka tid för vaccinering utan bank id. Inget som helst svar på skickade mail, på 1177's telefonsupport går det inte att få ett vettigt svar och dom hänvisar bara till doktor.se mailadress.
Om det nu är så viktigt att alla blir vaccinerade, varför gömmer dom sig bakom en mailadress som det dessutom inte kommer nåt svar ifrån?

Bankid • Hejsan, såg att många skrev om bankid. Det finns en speciell mailadress man kan maila om man inte har bankid så får man hjälp att boka. Den står på företagets infosida om vaccinationen. Jag gjorde så.

Orolig • Vi som är över 30 och inte har bank id missar ju vaccin och nu tänker Region Dalarna snart låta bokningar ske från 18 år. Det borde kanske Region Dalarna vänta med tills detta är löst. Vi är ju många som inte har bank id.

Hej Orolig!

På respektive vaccinatörs sida finns information om vad som gäller, vilka tider som finns att boka och hur man ska gå tillväga om man inte kan boka tid digitalt.

Till exempel så uppmanas nu människor som inte har Bankid att ringa Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88.

Öppettider vardagar 08:00-16:00.

Det skriver också att väntetid i telefonsupporten kan förekomma om det är många som vill boka in sig samtidigt. Därför är det just nu störst chans att komma fram på eftermiddagar tisdag till och med fredag.


Lycka till!

Orolig • Har man inte bank id är det omöjligt att boka vaccination i Avesta via doktor.se. Region Dalarna kan inte heller hjälpa. Hur ska det lösas för oss som inte har bank id?

Hej Orolig!

Jag har pratat med projektledaren för doktor.se och han uppmanar alla som inte har Bankid att skicka ett mejl till dalarna@doktor.se med sina kontaktuppgifter så ringer de upp dig för manuell bokning.

Lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet