Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnaren om varför Dalarna är bäst i landet på att erbjuda personer över 30 år covidvaccin: “Om en månad kan alla över 18 år i Dalarna erbjudits vaccin” Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Om en månad kan alla över 18 år i Dalarna ha fått första sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna är först i Sverige med att erbjuda alla över 30 år och uppåt möjlighet att boka tid för vaccinering. Planen är att alla i Dalarna ska ha fått första sprutan inom en månad:
– Rent teoretiskt skulle vi kunna vara klara med dos 1 till hela Dalarnas befolkning i början av juli, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna.

– Smittoläget har gått ner i Dalarna, men full vaccinationseffekt ser vi först kanske till hösten. Nu gäller det att hålla i, hålla ut och följa rekommendationerna som ligger, säger vaccinationssamordnaren Olof Ehrs.

Att Dalarna är först i Sverige med att erbjuda personer från 30 år och uppåt beror bland annat på vaccinleveranser och planering.
– Vi måste sitta ner med de externa parterna och se över när vi kan erbjuda ännu yngre personer möjlighet att vaccinera sig. Vi får återkomma när det är dags, säger Olof Ehrs.

Vaccinering och lättnader i restriktioner – hur påverkas ditt liv?

Pinnat inlägg

Mitt liv är precis som det varit tidigare.Jobbar på covis avd vaccinerad×2 och hade covid förra året • Mitt liv påverkas inget av restriktionerna.

Pinnat inlägg

Nisse • Inte ett dugg,har aldrig brytt mig utan levt det liv jag vill leva men jag har missat många Bragematcher förstås.

Pinnat inlägg

Habib • Jag fick andra dosen den 12e maj.
jag såg framemot att åka till Spanien för att se efter mitt lilla hus.
på grund av coronbeviset förseningar.
Enligt myndigheterna skulle passet vara tillgängligt 1a juni, sen fick man hör 26e juni ,nu prata man om1a juli.
I Alla fall det blir pannkaka av gröna passet.
Alternativet skaffa ett pcr test som kostar 2300 kr.
då måste man åka till Stockholm, ock det kostsamt ock bökigt.
Jag vägrar åka till Spanien i juli eller augusti, då är det varmast upp till 40 grader.
detta är .in erfarenhet av det gröna beviset.
tack

Pinnat inlägg

Tant Röd • Även fast jag är fullvaccinerad kommer de lättnader som infördes 1 juni inte alls att påverka mig. Jag har inga som helst planer på att ge mig ut på nöjen och spektakel som idrott, konserter mm.
Inser att denna pandemi inte är över och vill vara solidarisk och inte bidra till att förlänga den än mer.
Har ingen större längtan ut heller, saknar definitivt inte shopping och konsumtion, tvärtom. Under detta år har min antimaterialistiska inställning och livsstil förstärkts. Hoppas flera efter detta år har insett att livets mening inte är att konsumera!

Pinnat inlägg

Topi • Vi har levt som vanligt och inte haft några problem. Enbart då vi åkt in till stan för att göra uppköp har vi varit försiktiga. Att hålla avstånd då man bor på landet är inga problem. Så för vår del kan restriktionerna hålla på länge än.

Pinnat inlägg

Anna • Vi vill döpa bär bäbis i kyrkan med fika efteråt i församl.hemmet. Hur många får vi vara i fas 1? Fas 2?

Pinnat inlägg

Nancy • Kommer fortsätta vara isolerad. Läget är fortsatt alvarligt och lättnaderna kommer att påverka smittspridningen negativt - även om dödlighet gradvis minskar pga vaccineringarna så kommer smittan att göra folk sjuka. Förväntar mig en ny topp om några veckor, speciellt mot hösten.

Pinnat inlägg

Hur påverkas du av de nya restriktionerna och att allt fler nu vaccineras? Dela gärna med dig av dina planer, drömmar och förhoppningar om en annan vardag här!

Pinnat inlägg

Lena • Är fullvaccinerad men kommer att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och undvika nya kontakter, ingen stor skillnad med andra ord. Mest rädd för en 4:e våg med nya mutationer som vaccinet inte är lika effektivt emot, då är vi tillbaka på ruta ett!

Pinnat inlägg

ullabella • kommer att hålla mig på avstånd fast de gjorde jag innan pandemin okså. kommer inte att kännas annorlunda för min del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet