Foto: SVT

Förslag på att införa högkostnadsskydd för hjälpmedel

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpmedelsnämnden i Region Dalarna beslutade på torsdagen att rekommendera regionen och kommunerna att fatta beslut om ett gemensamt högkostnadsskydd för hjälpmedel i Dalarna. Det meddelar den styrande majoriteten på en pressträff under torsdagen.

Beslutet gäller många olika typer av hjälpmedel, så som hörapparater, rullstolar, toalettförhöjare och snarkmaskiner. Ett förslag som socialdemokraterna lagt fram från början.

– Vi ser fram emot att regionen och länets kommuner nu fattar likalydande beslut, berättar Åsa Bergkvist (S) vice ordförande i hjälpmedelsnämnden.

Region Dalarna

Det slutgiltiga beslutet kommer att tas i fullmäktige.

Hela Dalarna skulle dela förmånen

Om samtliga av Dalarnas femton kommuner skulle inkluderas i beslutet, skulle det innebära att vårdtagare i hela länet kommer att ha möjlighet att ta del av förmånen.

– Beslutet innebär att det skulle vara samma avgift för personligt förskrivet hjälpmedel på 250 kr, och det är kopplat till ett gemensamt högkostnadsskydd med ett kostnadsstak på 1150 kr per förmånsperiod, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, regionråd (DSP, Dalarnas sjukvårdsparti).

Utredning sedan 2020

Det var i början av 2020 som regionen tillsatte en utredning för att undersöka möjligheten att införa tillägget i högkostnadsskyddet. 

– Utredningen har utmynnat i beslutet som innebär att avgiften för alla hjälpmedel ska vara densamma och kommer att kopplas till ett högkostnadsskydd. Beslutet kommer att innebära en mer jämlik och rättvis hjälpmedelskostnad, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, regionråd (DSP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet