Smittskyddsläkare Helena Ernlund förklarar vad som skulle behövas för att kunna ta prover på alla som vill.

Region Dalarna mäktar inte med att testa alla – trots regeringens löfte

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att alla med symptom ska testas för covid-19 damp ned som en överraskning för Region Dalarna.

– Jag tror inte att någon region var förberedd på det här, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

I torsdags meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff att alla med symptom kostnadsfritt ska kunna testa sig för covid-19. Och att smittspårning ska inledas om testet visar positivt. 

I Dalarna finns inte möjlighet att testa alla.  

Coronaviruset i Dalarna

– Det är en bra idé att testa alla, men där är vi inte i Dalarna än, säger chefläkare Roger Larsson, ansvar för patientsäkerhetsfrågor inom primärvården i Region Dalarna.

Behövs hjälp utifrån

Region Dalarna rustar för att börja testa personer i priogrupp 3, det vill säga personer med samhällsviktiga yrken. Men för att kunna testa alla med symptom behövs hjälp utifrån.  

– Det krävs provtagningsmaterial och personal som tar proverna. Om vi skulle lägga resurser på det skulle vi inte kunna fullfölja vårt andra uppdrag. Att ta hand om patienterna, förklarar Larsson.  

I klippet berättar biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund vad som skulle behövas för att kunna ta prover på alla som vill.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet