Foto: TT

Region Dalarna om 1177-läckan: ”Kan finnas samtal från Dalarna”

Publicerad

Det kan finnas samtal från Dalarna i den uppmärksammade personuppgiftsläckan som Computer Sweden avslöjade. Det meddelar Region Dalarna.

Det har nu kommit till Region Dalarnas kännedom att det kan finnas samtal från Dalarna i den uppmärksammade personuppgiftsläcka, som Computer Sweden var först med att rapportera om. 

– Under dagen har vi arbetat med att få fram information om vad som hänt, hur många som kan vara berörda och så har vi anmält det till Datainspektionen, säger Ann-Catrin Sterner, verksamhetsledare för telefonrådgivningen 1177 Dalarna, i ett pressmeddelande.

Dalarna kan beröras

Läckan berör främst regionerna Stockholm, Sörmland och Värmland som har avtal med Medhelp, som i sin tur har en underleverantör, Medicall, som vårdgivare för 1177 Vårdguiden på telefon.

Region Dalarna använder ett helt annat telefonisystem, Inera, för sjukvårdsrådgivning via telefon men under totalt tre sommarmånader, mellan 2015 och 2017, upphandlades tjänsten av Medhelp för att täcka upp sommarbemanningen.

– De samtal som kan vara berörda i Dalarna är de samtal som har kommit in under korta perioder mellan arbetsskift, säger Ann-Catrin Sterner.

”Ser allvarligt på det”

Enligt uppgift är säkerhetsbristerna nu åtgärdade och servern där samtalen lagrats är avstängd och inte längre åtkomlig. Det ska alltså vara säkert att ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning nu.

– Vi ser förstås mycket allvarligt på det inträffade, vi kommer att gå vidare med det här och ta lärdom av vad som hänt, säger Ann-Catrin Sterner.

Region Dalarna har ännu inte fått fram uppgifter om hur många samtal det gäller i Dalarna, men om det skett så kommer berörda att bli kontaktade inom kort.

Region Dalarna har även gjort en anmälan om personuppgiftsincident till Datainspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer