Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Karin Stikå Mjöberg, Ulf Berg och Lena Jönsson berätta mer om vad som har hänt. Foto: Lotta Olin, SVT

Polisanmäler misstänkt miljonfiffel med skattepengar – juristen: ”Utesluter inte heller att någon varit korkad”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kan ha betalat ut för mycket pengar till leverantörer av resor och sjuktransporter i Dalarna. Enligt de som slog larm om att något inte stod rätt till kan det röra sig om tio miljoner kronor per år. Nu har tre chefer på kollektivtrafikförvaltningen arbetsbefriats samtidigt som en utredning pågår.

Det var i oktober som regiondirektören Karin Stikå Mjöberg fick tips om felaktigheter på kollektivtrafikförvaltningen. Enligt Region Dalarna kan förändringar som gjorts i ett datasystem medfört att det har betalats stora summor för fler resor än vad som gjorts.

– De förändringarna som skett i IT-systemet har föranlett att det betalats ut för mycket pengar. Har man har haft kännedom om detta, då kan det vara fråga om trolöshet mot huvudman, säger Lena Jönsson, regionjurist.

”Kan bero på att någon varit korkad”

Region Dalarna gör nu en polisanmälan gällande grov trolöshet mot huvudman och kommer att beställa en fördjupad utomstående revision.

Hur kunde det här hända?

–  Bristande styrning och kontroll är en anledning. Det kan också bero på ett föråldrat IT-system. Vi utesluter inte heller att det beror på att någon varit korkad.

Tre chefer arbetsbefriade

Tre chefer på kollektivtrafikförvaltningen är arbetsbefriade så länge som utredningen pågår men de är i nuläget inte misstänkta för något brott.

Vidare skriver regionen att personalutskottet har beslutat att Karin Stikå Mjöberg utöver sin ordinarie tjänst även går in som tillförordnad förvaltningschef för kollektivtrafikförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer