Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Region Dalarna vill kunna sparka ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna vill kunna säga upp vårdpersonal som vägrar att vaccinera sig mot covid-19, rapporterar Vårdfokus.

Men Vårdförbundet säger nej eftersom facket anser att lösningen är ”oproportionerlig”.

– Jag tycker att det här på sikt kan hota vår demokrati. Förr kunde personer till exempel tvingas till lobotomi. Grundlagen ska vara ett skydd för att var och en ska kunna bestämma vad var och en ska göra med sin kropp, säger Marion Vaeggemose, ordförande för Vårdförbundet Dalarna, till tidningen.

Utreder vaccinkrav för anställda

Förslaget lutar sig mot en utredning som tillsattes i september och som har undersökt förutsättningarna för att inte anställa ovaccinerade. Utredningen föreslår att nyanställda ska vara fullvaccinerade, vilket ska kunna styrkas med giltigt vaccinbevis. Kravet gäller också för redan anställda.

Den som inte kan eller vill visa upp ett giltigt vaccinbevis ska enligt utredningen i första hand förflyttas. I andra hand kan omplacering vara aktuellt, och om det inte är tillräckligt kan personen sägas upp, skriver Vårdfokus.

Förhandling med facket

Innan regionen kan besluta om vaccinkravet väntar troligtvis en central förhandling med facket.

– Tankegången är att vi ska gå på det. Vi sätter patientsäkerheten och arbetsmiljön före vad fackförbunden tycker i det här fallet. Vi ser inga som helst möjligheter att ändra juristernas förslag till beslut, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) till Vårdfokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.