Ulf Berg (M) i klippet ovan: ”Ansvarig står här, han heter Ulf Berg och tar åt sig att det här gick snett” Foto: SVT

Region Dalarna ber om ursäkt – uppmanade äldre att boka vaccination utan att ha vaccin

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har äldre i gruppen 75+ fått det efterlängtade beskedet i brevlådan att det är dags att boka vaccinationstid. Problemet är bara att inget vaccin finns tillgängligt. Något tusentals besvikna pensionärer blivit varse.

– Jag försökte ringa hela dagen på det angivna numret, men det gick inte att komma fram, säger Göran Larsson i Gagnef, en av många som länge sett fram emot att få vaccinera sig.

Andra har försökt boka via nätet där det inte funnits några tider tillgängliga och på vårdcentralerna har man fått lämna besked om att inget vaccin finns tillgängligt.

– När det gäller kortet som skickats ut om vaccination måste jag erkänna att Region Dalarna har gjort ett dåligt jobb svarar nu Ulf Berg i ett skriftligt meddelande och ber alla drabbade om ursäkt.

Regionens växel bemannades dessutom inte upp i samband med informationsutskicket.

– Enligt uppgift ringde igår 18 000 personer varav vi lyckades svara på 700 samtal. Ingen skugga över dem som svarade, även här har planeringen havererat och informationen gått ut innan vi säkrat kvaliteten. Trots att vi visste hur det blev i andra Regioner lärde vi oss inte av deras misstag, skriver Ulf Berg.

Får individuell kallelse

På grund av det inträffade kommer gruppen 75-79 år inom ett par veckor att få en individuell kallelse från vårdcentralerna med bestämd tid och plats. Telefonsupporten kommer också att förstärkas för att skapa bättre tillgänglighet, meddelar regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.