Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet: ”Lika bra att outsourca om ingen vill vara på jobbet” – hör mer om osämjan om distansarbete mellan region och fack i klippet. Foto: TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Dalarna bromsar distansarbete – vill ha tjänstemännen på kontoret

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Region Dalarna att tjänstemännen kommer tillbaka till kontoret. Något som fackförbundet Vision menar bryter mot en överenskommelse om motsatsen.

– I höstas var vi överens om fortsatt distansarbete även efter pandemin. Men nu krävs det särskilda skäl och det står att det bara ska beviljas i undantagsfall, säger Håkan Jansson, ordförande i Vision i regionen.

Tjänstemannafacket Vision vid Region Dalarna hävdar att regionledningen svängt när det gäller inställningen till att tjänstemän som har möjlighet får sköta arbetet på distans.

– Så sent som i november sades det att det ska finnas möjlighet för personal att arbeta på distans från hemmet eller från satelitkontor, även efter pandemin,  säger Håkan Jansson.

Beviljas bara i undantagsfall

Nyligen tog dock regionen ett beslut om att hemarbete bara ska beviljas i undantagsfall.

 – Jag har hört från chefer att de vill försöka vara flexibla men att det nu kan bli svårt, säger Håkan Jansson som hoppas att regionledningen ska fortsätta att diskutera frågan som han menar kan få stor betydelse för hur lätt eller svårt det kan bli att rekrytera personal i framtiden.

”Inte stängt dörren helt”

Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) tycker däremot att det är bra om så många som möjligt av de anställda är på arbetsplatsen där möten mellan medarbetare är möjliga, något som kan skapa positiva processer.

– Men vi har inte stängt dörren helt för distansarbete. Många medarbetare har ansökt om detta, ansökningar som deras chefer nu får behandla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet