Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se röntgenapparaten som står oanvänd på Falu lasarett, och hör vad som krävs för att hålla den igång. Foto: Niko Ago/SVT

Region Dalarna köpte röntgenapparat för miljoner – stått oanvänd i månader

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna satsade 30 miljoner på tre nya röntgenapparater. Satsningen skulle hantera det ökade behovet av datortomografi. Men en av maskinerna har stått oanvänd i månader – för det finns ingen personal som kan sköta den.

– Det är inte kul att ha en modern datortomograf som står still och väntar, säger Henrik Paulfors som är sjuksköterska men även ansvarig för datortomografen.

Efter att flera sjuksköterskor har sagt upp sig och lämnat kliniken har ett av undersökningsrummen stängts och därmed står den avancerade röntgenapparaten för sex miljoner kronor oanvänd.

När SVT Dalarna besöker röntgenkliniken är röntgenapparaten ändå igång, för att vara redo om man får tag på sjuksköterskor.

Behovet av röntgenundersökningar på Falu lasarett har de senaste fem åren gått från 15 000 undersökningar per år upp till 21 000 undersökningar per år. Det ökande trycket skulle hanteras med tre nya maskiner som köpts för sammanlagt 30 miljoner.

– Vi skickar fler patienter nu till andra orter i Dalarna som har datortomograf, men egentligen hade vi velat undersöka dem här i Falun, säger Henrik Paulfors.

I klippet ovan: Se den oanvända röntgenapparaten, och hör vad som krävs för att Falu lasarett ska kunna hålla den igång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En bit in i framtiden innan vi är fullbemannade” – hör verksamhetschefen Ylva Larsson om hur patienterna påverkas av bristen på röntgenpersonal. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.