Lars Örnskov har fångat den största indianlaxen någonsin i Sverige. Foto: Storfiskregistret

Rekordlax på tre hekto fångad i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket ska en fångad fisk väga för att det ska vara rekord? Är det en speciell typ av lax så kan det räcka med tre hekto.

Sportfiskaren Lars Örnskov upptäckte förra sommaren att det fanns fisk i en namnlös tjärn i Långfjällets naturreservat i Älvdalen. Han lyckades aldrig fånga någon fisk då, men gjorde efterforskningar och fick från länsstyrelsen, som fiskat i sjön, veta att det rörde sig om indianlax, och att det var den enda arten som fanns där.

– Så vitt jag förstått så härstammar fiskarna från en utplantering på 50-talet, berättar Lars Örnskov i ett pressmeddelande från Sportfiskarna.

”Små nymfer”

Fiskarna som länsstyrelsen hade fångat var väldigt små, mellan 12-26 cm. Men det spelade ingen roll. I somras gav sig Lars ut på en fisketur med enbart indianlax i tankarna.

– Min tanke var att fiska med mycket små nymfer och om det var kläckningar små nattsländeimitationer, säger Lars i pressmeddelandet.

Leder 50-klubben

Han använde sig av en ljus fluga och lyckades med den fånga en fisk, som vägde 312 gram och mätte 31 cm, vilket innebär nytt svenskt rekord för indianlax.

Förutom rekordet är Lars, som är så kallad artjägare, den som fångat flest olika fiskarter av medlemmarna i 50-klubben. Klubben samlar fiskare som fångat mer än 50 olika sorters fiskar. Lars har nu fångat 106 olika fiskarter.

Indianlax (Oncorhyʹnchus neʹrka)

Den finns i nordöstra Asien och nordvästra Nordamerika, dels i en sötvattenslevande form (kokanee), dels i en anadrom form (havslevande, men leker i sötvatten; sockeye), vilka blir drygt 50 respektive drygt 60 cm långa.

Arten är utplanterad på flera platser i Sverige sedan 1960-talet och har fortplantat sig men inte etablerat sig här.

Vuxna fiskar är silverglänsande med mörkare rygg och huvud och saknar prickar på kroppssidorna. Vid leken blir bägge könen gråröda med grönaktigt huvud. Lekande hanar får kraftigt förlängda, krökta käkar och en puckel framtill på ryggen. Födan utgörs huvudsakligen av plankton. Arten leker under hösten vid vanligen 4 års ålder och går då upp i rinnande vatten. Strax efter leken dör de djur som lekt.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.