Fyra personer miste livet vid drunkningsolyckor i Dalarna i maj månad. Foto: TT/Martina Holmberg

Rekordmånga drunknade i maj

Uppdaterad
Publicerad

I maj var det rekordmånga personer som miste livet i drunkningsolyckor. – Värmen har spelat en stor roll.

I hela Sverige var det totalt under maj månad 21 personer som miste livet i drunkningsolyckor, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Antalet är det högsta på femton år.

Fyra personer i Dalarna drunknade

Även i Dalarna sticker maj månad ut i statistiken: Fyra personer miste livet i drunkningsolyckor. I statistiken räknas då även det fall där en kropp hittades vid Klippudden in och tros ha legat i vattnet sedan slutet av förra året.

I maj förra året var det ingen person i länet som drunknade.

– De senaste veckorna har värmen spelat en stor roll, folk befinner sig mer i och vid vatten när det är fint vädet. Folk är lediga och åker och badar, det ökar så klart risken, säger Kent Sjöberg, räddningschef Räddningstjänsten Dala Mitt.

”Statistiken svänger med vädret”

Sett till totala antalet drunkningsolyckor och tillbud i länet, alltså även olyckor utan dödlig utgång, så har det hittills i år varit elva stycken. Under samma period förra året var det två stycken.

– Men statistiken svänger med vädret, så det behöver inte säga något om resten av året, säger Kent Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.