Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Johansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, visar upp rekordfånsten av granbarkborren i en av flera fällor. Foto: Charlotte Pettersson/SVT & Ann-Louise Julin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordmånga granbarkborrar fångade i Skogsstyrelsens fälla utanför Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

På olika platser i länet sitter mätfällor uppe för att hålla koll på skadeinsekten granbarkborren som kan orsaka stora skador på skogen. Vid en av mätplatserna har nu rekordmånga granbarkborrar fångats.

– Fällorna är viktiga så att vi har koll på när de svärmar och om det eventuellt blir en andra svärmning, säger Mikael Johansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Vid den senaste tömningen av fällorna i en skog utanför Hedemora kunde Mikael Johansson konstatera att rekordmånga fastnat i den.

– När jag närmade mig fällorna undrade jag först vad det var i dem, jag har aldrig sett att det är så många.

Skogskonsulenten Mikael Johansson med en del av rekordfångsten av granbarkborrar. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Beroende av vädret

Granbarkborrar kan ställa till med stora skador på skogen och att så många nu fångats i fällorna väcker funderingar hos Mikael Johansson.

Men han påpekar också att det inte går att säga vad det här rekordnoteringen betyder för resten av säsongen.

– Om det blir blött och kallt kanske det inte blir något problem då granbarkborren gillar värme. Det kanske också bara är lokalt som det ser ut så här.

När granbarkborren svärmar skiljer sig lite åt i både landet och i Dalarna. I norra delen av länet har svärmningen ännu inte startat.

Se rekordfångsten av granbarkborrar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer