Foto: Hans Olander

Spelmannen Pers Hans Olsson är död

Uppdaterad
Publicerad

Folkmusikern Pers Hans Olsson från Östbjörka utanför Rättvik är död. Som folkmusiker och låtkompositör räknas han till en av de främsta spelmännen i landet.

Pers Hans Olsson från Östbjörka utanför Rättvik kom tidigt att introduceras till folkmusiken då både hans far och farfar var erkända rättviksspelmän.

1970 bildade han tillsammans med spelmannen Björn Ståbi duon Bockfot. Tillsammans släppte de samma år ett folkmusikalbum med samma titel som kom att bli en stor framgång.

1993 erhöll Hans Olsson Zornmärket i guld med motiveringen för mästerligt och uttrycksfullt spel i Rättvikstradition. Som en av de främsta spelmännen i landet erhöll han också statlig inkomstgaranti av Konstnärsnämnden.

Anders Bjernulf, rättviksspelman och tidigare elev för Pers Hans berättar om vad han betytt för folkmusiken i Sverige.

– Det är få musiker som har den digniteten han hade. Han har varit en stor inspirationskälla för många folkmusiker genom åren.

I klippet ovan. Hör Anders Bjernulf spela en av Pers Hans Olssons klassiska låtar och berätta vad han betytt för folkmusiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.