Genrebild. Att inte hålla tillräckligt avstånd från närliggande bil kan ge böter, säger trafikpolisen Johan Alm i klippet. Foto: TT

Risk för dryga böter om du inte håller avståndet i trafiken

Publicerad

Höga hastigheter i halkan och alldeles för kort avstånd till framförvarande är ett par olycksframkallande faktorer i jultrafiken, särskilt olyckliga i kombination med varandra. Men visste du att det kan bli dryga böter om du ertappas med att inte hålla tillräckligt avstånd till närmaste bil framför dig?

På bilskolan predikades den så kallade tresekunders-regeln, det vill säga att avståndet till framförvarande bil ska vara minst tre sekunder. Regeln är bra för den gäller i alla hastigheter och får effekten att det blir längre avstånd ju högre fart man kör i.

Men många i jultrafiken verkar helt ha glömt bort detta. Förutom att det blir farligt på grund av att man då ”sålt bort” reaktionstiden ifall bilen framför måste bromsa, så kan man också få punga ut med mycket pengar i böter. Även körkortet kan sitta löst.

Hör trafikpolisen Johan Alm berätta i klippet ovan om hur mycket du kan få böta om du inte håller avståndet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.