Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några liter vatten och ett gäng klubbor höll humöret uppe när Robin och dottern blev fast på en bergsvägg i Fulufjället. Foto: Privat, Mikael Westerdahl

Robin och dottern räddades i Fulufjället: ”Man ska inte vara rädd för att be om hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att familjen tittat närmare på vattenfallet Njupeskär så började Robin och hans dotter sakta bestiga bergkanten intill fallet.

Men när det blev för högt – både för att ta sig till stigen vid bergskanten eller ner till fallet igen – stannade de och ringde efter hjälp.

– Känner man att man är fast så är det bättre att ringa än försöka sig på något, säger han.

Robin och familjen är på semester i norra Dalarna. Besöket i nationalparken Fulufjället var spontant och där Sveriges högsta vattenfall lockade för dagen.

Vid händelsen var Robins sambo och parets son fortfarande kvar nere vid fallet, när Robin insåg att det var säkrast att stanna kvar på bergskanten med dottern.

Han hyllar räddningstjänsten och fjällräddningen på plats. De fick hela tiden kontinuerlig information om läget och trots situationen så behöll de båda lugnet.

Två meters avsats

– Vi hade ungefär två liter vatten med oss, lite chokladpulver och några klubbor, förklarar han.

Avsatsen var ungefär två meter bred, vilket gjorde att de kunde röra sig någorlunda. Men när helikoptern kom och de skulle lyftas på platsen så kom oron igen.

– När vi väl vad räddade så var det lugnt, men sen kom det lite tankar på kvällen om hur annorlunda det hade kunnat sluta ifall vi inte hade ringt efter hjälp. Man fick en tankeställare.

Några liter vatten och ett gäng klubbor höll humöret uppe när Robin och dottern blev fast på en bergsvägg i Fulufjället. Foto: Privat, Mikael Westerdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.