Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då skulle vi kunna sova lugnt om nätterna” – Gunborg Morén hoppas på en långsiktig lösning kring finansieringen av Röda Korsets mötesplats i Hedemora. Foto: Audrey Erath/SVT

Röda Korsets mötesplats i Hedemora nedläggningshotad: ”Kommer drabba de mest utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka söker sig ett hundratal kommuninvånare till Röda Korsets mötesplats i centrala Hedemora. Flera som kommer hit är socialt utsatta och får hjälp med till exempel matkassar. Men om bara två månader kan Röda Korset tvingas stänga mötesplatsen på grund av ett negativt bidragsbesked.

– Just nu står vi utan projektmedel, säger Gunborg Morén, ordförande i Hedemoras Rödakorskrets.

I en annan lokal i centrala Hedemora driver Röda Korset sin second handbutik, men inkomsterna därifrån täcker inte för utgifterna för mötesplatsen som ligger några hundra meter därifrån. Här bedrivs den sociala verksamheten – läxhjälp, språkundervisning, utdelning av matkassar, kurser och träffpunkt för olika grupper.

– Vi behöver pengar till hyra, el och minst en halvtidstjänst, en sådan här verksamhet kan inte drivas enbart av ideella krafter, säger Gunborg Morén.

Den akuta situationen har uppstått efter att Rödakorskretsen fick avslag på en bidragsansökan hos Allmänna Arvsfonden där man tidigare har beviljats bidrag under många år. 

– De trodde inte på vår projektidé. Sådant kan ju hända, men jag blev ställd och tänkte vad gör vi nu?

Hoppas på stabilare lösning

Istället har man sökt bidrag hos Hedemora kommun på 300 000 kronor för att klara den akuta situationen, men hoppas på ett mer långsiktigt samarbetsavtal.

– Om vi tvingas stänga så kommer det ju slå tillbaka på kommunen, på hemtjänst och socialtjänst. De som brukar komma hit kommer hamna i ett ännu större utanförskap, säger Gunborg Morén.

Hedemoras kommunalråd, Stefan Norberg (S), skriver i ett mail till SVT Nyheter Dalarna att han inte vill uttala sig ”i detta skede om hur ett eventuellt stöd kan komma att se ut” i och med att Röda Korset nyligen skickat in sin bidragsansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer