Rop på ny haveriutredning

Uppdaterad
Publicerad

Inför 20-årsdagen av Estonias förlisning höjs röster för att en ny haveriutredning ska göras. Dessutom hävdar anhörigstiftelsen att det gjorts ett 30-tal dykningar ner till vraket, trots att Estonia är en skyddad gravplats:

Den finska sjöbevakningen har dragit ner sin bevakning och utvecklingen av dyktekniken gör att det i dag inte är några problem att gå ner på det djup Estonia ligger på, vilket är 80 meter.

Estoniakatastrofen – 20 år senare

Dykningar befaras öka

Med rätt utrustning och utbildning kan dykare gå ner till 100 meters djup, enligt fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm.

– Antalet dykningar vid vraket kommer att öka. Det har ingen som helst betydelse att det är förbjudet, säger Wetterholm.

I veckan hölls ett seminarium i riksdagen där Estoniagruppen informerade om riskerna. Samtidigt upprepades kravet att fartyget ska dokumenteras ordentligt innan vrakplundrare förändrar bilden.

Vill bärga vraket

– Det absolut viktigaste är att man med hjälp av ny teknik går ner och undersöker vraket så att vi kan få klarhet i vad som orsakade olyckan, säger Lennart Berglund, ordförande i anhörigstiftelsen SEA som hela tiden kämpat för en bärgning av fartyget och de omkomna.

Eftersom gravfriden blir allt svårare att garantera tycker Wetterholm att Estonia bör bärgas i sin helhet – vilket skedde med lika stora ryska u-båten Kursk, åren 2001-2002.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen – 20 år senare

Mer i ämnet