Foto: SVT

Rörigt med coronasiffrorna – därför är regionens och Folkhälsomyndighetens siffror olika

Publicerad

Dagligen kommer rapporter om antalet döda, intensivvårdade och utskrivna när det gäller coronapatienter. Men siffrorna kan skilja sig åt och det kan vara svårt att få ihop det. Här förklarar vi vilka siffror som stämmer bäst och varför de ser olika ut.

Siffrorna över bland annat antalet döda, intensivvårdade och utskrivna kommer både från Region Dalarna och från Folkhälsomyndigheten dagligen. Men de ser inte sällan olika ut. Här är förklaringen vi fått från vården om varför siffrorna inte stämmer överens:

Siffror över antalet döda

Coronaviruset i Dalarna

Enligt Region Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom är det Folkhälsomyndighetens siffror över antalet döda som stämmer bäst med verkligheten. Förklaringen är att Region Dalarnas siffror endast gäller de som dör på sjukhus, medan Folkhälsomyndighetens siffror är över hela dödligheten. Det betyder alltså att i FHM:s siffror ingår även de personer som dött på till exempel ålderdomshem eller i hemmet.

Smittskyddsläkare Anders Lindblom Foto: SVT

Siffrorna över antalet intensivvårdade

Vad gäller siffrorna över antalet coronasmittade personer som intensivvårdas menar Lindblom tvärtom att det är Region Dalarnas siffror som är de som stämmer. Där har regionen varje dag kontakt med intensivvårdsavdelningen för att se hur många som intensivvvårdas just den dagen.

Lindblom har ingen säker förklaring till varför Folkhälsomyndighetens siffror kan se annorlunda ut vad gäller intensivvårdade patienter, men säger att en förklaring kan vara att deras siffror kan släpa efter och gälla för flera dagar.

Planerar för gemensamma siffror

Sjukvårdsdirektör Lotta Olmarker Ingler. Foto: SVT

På regionen inser man att de olika sätten att förmedla dödstal skapar förvirring och sjukvårdsdirektören Lotta Olmarken Ingler berättar att man  planerar för att framöver försöka kommunicera ut en gemensam siffra över antalet döda.

Vi på SVT Dalarna har utifrån detta beslutat att vi, tills det finns en lösning där gemensamma siffror presenteras, kommer att redovisa antalet döda coronapatienter enligt Folkhälsomyndighetens siffror och resten av informationen utifrån regionens redovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet