Rustning av farlig väg dröjer

Publicerad

Byggandet av mitträcken på Dalarnas mest trafikerade – och farligaste väg – senareläggs än en gång.

23 mars var fyra bilar inblandade i en olycka vid Djurmo mellan Borlänge och Djurås. Två personer fördes till Falu lasarett och det blev ännu en notering i olycksstatistiken för den hårt belastade vägen.

Sträckan mellan Borlänge och Djurås är nämligen Dalarnas mest trafikerade väg och en av de hundra farligaste i landet enligt Trafikverket. Två dödsolyckor sen i juni talar sitt tydliga språk.

– Med tanke på alla olyckor som varit här borde Trafikverket prioritera att sätta upp mitträcken, säger Kristin Lundh, trafikant från Borlänge.

Sedan har det funnits planer på att göra vägen mötesfri, men tidpunkten för jobbet flyttas hela tiden framåt.

Enligt Trafikverkets projektledare kommer etapp 1, från Mellstarondellen och till Norr Amsberg, nu att kunna påbörjas tidigast år 2019. Det är en försening med ett år jämfört med vad som sagts tidigare.

Vägen ingår i den nationella planen, vilket innebär att till exempel

Förbifart Stockholm och E6:an i Göteborg är med och konkurrerar om samma pengar.

Men på Region Dalarna säger den infrastrukturansvarige att man gör vad man kan för att få till mitträcken.

– Verkligheten är ju att vi är beroende av vad som händer i resten av landet, men vi trycker på och hoppas att Trafikverket kan genomföra det här i etapper, säger Kent Söderlund på Region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Farliga vägar

Mer i ämnet