Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så minskar du risken för drunkning – få tipsen i klippet! Foto: SVT

Livräddningssällskapet i Dalarna varnar: ”Risken för drunkning hög i sommar”

Publicerad

Det senaste dagarna har det varit väldigt höga temperaturer i Dalarna och många besöker badplatser för ett svalkande dopp, något som leder till ökad risk för drunkningstillbud enligt Svenska livräddningssällskapet.

– Att simma är färskvara, säger Anders Nilsson, Svenska Livräddningssällskapet i Dalarna.

Varmt sommarväder i kombination med att simhallar och simskolor hållit stängt under pandemin kan vara förödande när det gäller risken för drunkningstillbud enligt livräddningssällskapet.

– Att simma är färskvara och många tror att de kan simma mer än de egentligen klarar av, säger Anders Nilsson som är ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Dalarna.

Barn drunknar tyst

Enligt Nilsson är det främst små barn som saknar simkunnighet.

Att hålla koll på sina barn vid stranden är jätteviktigt. Att titta i mobilen, läsa bok eller gå ifrån barnen det ska man absolut inte göra. Barn skriker inte när de drunknar utan det blir bara helt tyst och då kan det bli riktigt farligt.

Olyckor vid båtfärder och alkohol

– Ska man ut med båt, kanot eller liknande så är flytväst något som ska med. Många gillar att dricka alkohol ute till sjöss,  speciellt när de fiskar och det är något som alltid ska undvikas. Alkohol försämrar reflexerna och det är inte helt ovanligt att personer trillar i vattnet när de blivit berusade och sen hittar man dem drunknade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer