Så bra rustade är Dalarnas kommuner för nästa kris

Publicerad

Konsultföretaget WSP har rankat Sveriges 290 kommuner utifrån ett så kallat ”robusthetsindex” som ska visa hur bra rustade de är för att klara en kris efter coronapandemin. I Dalarna hamnar Falun i topp och Avesta i botten.

WSP, som är ett konsultföretag inom samhällsutveckling, har i sin rapport ”Regionernas kamp” rankat landets kommuner utifrån en mängd parametrar som ska visa på hur det kommer sig att kommunerna klarat den nuvarande coronakrisen olika bra. Bland annat har man kollat på åldern på befolkningen, skolresultat, näringslivet och inflyttning.

– En kommun som har en stor tyngd på till exempel handel och turism är sårbar, när en kris som Corona drabbar kommunen. Åldern hos befolkningen och nivån av eftergymnasial utbildning är andra viktiga faktorer som påverkar hur robust en kommun är, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

I Dalarna är Falun den kommun som rankas högst, medan Avesta hamnar i botten. Högst i landet, som landets mest robusta kommun, hamnar Sundbyberg, medan Ljusnarsbergs kommun hamnar allra längst ned på listan.

Nedan kan du hur alla Dalarnas kommuner rankas i listan och vilket så kallat ”robusthetsindex” de har enligt rapporten.

Kommun (”Robusthetsindex”) – Ranking (av 290 kommuner)

Falun (91) – 48

Mora (76) – 106

Gagnef (73) – 113

Borlänge (67) – 131

Leksand (66) – 137

Säter (66) – 138

Rättvik (60) – 158

Malung-Sälen (56) – 182

Orsa (56) – 183

Smedjebacken (53) – 196

Ludvika (49) – 221

Älvdalen (48) – 223

Vansbro (41) – 244

Hedemora (40) – 247

Avesta (39) – 249

Källa: WSP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.