Här hyllas 100-åringen Leksands IF med näverlur

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 13 augusti, är det exakt 100 år sedan föreningen Leksands IF grundades. Och det firades under dagen i Tegera arena där publiken bland annat bjöds på näverlur av musikern Ingemar Ihlis.

– De frågade mig om jag ville vara med och då kan man ju inte tacka nej. Ett 100-årsjublieum är en stor sak att få vara med om, så det var en ära att få uppleva, säger han till SVT.

Det har hänt flera gånger tidigare att han ställt upp och spelat när det varit olika tillställningar. Han berättar att ishockeyn ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag har spelat mycket ishockey själv och jag minns tillbaka till början av 60-talet då man tittade på Leksand när de spelade utomhus och det var 15 minusgrader och snöade.

Berätta om instrumentet – hur går det till när man spelar?

– Det är ungefär som en trumpet, men den har inga ventiler. Man gör alla toner med läpptryck och då använder man ansiktsmusklerna. Det gäller att ha en bra lur också, så man får prova innan.

– De flesta tycker det är fantastiskt att man kan spela så där, skrattar han.

Starta klippet för att höra Ingemar Ihlis stämma på 100-årsfirandet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.